Workshops

We hebben dit jaar de volgende workshops voor jullie:
•    Kees Kool – zingen in het moment
•    Chantal Sennema – Individuele zangtechniek voor een groepsresultaat
•    Judith Bruynzeels – Aansprekende regie

LET OP: In tegenstelling tot eerdere jaren waar we een aantal workshop slots aankondigden en daarna schrapten wegens te weinig aanmeldingen keren we het nu om. We kondigen 4 slots aan en breiden uit daar waar voldoende vraag naar is.

 Je kan je inschrijven via http://www.vocaalcentraal.nl/mijnworkshop .

Kees Kool: Zingen in het moment

Gewoon zingen doen we van nature al. Als we het improviseren noemen ontstaat er vaak een druk op het zingen. Bobby McFerrin zei over improvisatie: “Improvisatie is gewoon beginnen met zingen; doorgaan en op een goed moment stoppen”.
In deze workshop laat ik je graag kennis maken met de “games” die Bobby, Rhiannon en ikzelf bedacht hebben. Plezier is een goede richtingaanwijzer in mijn workshop. We gaan vooral veel zang spelletjes doen en leren al doende vormen aan die behulpzaam zijn bij het zingen in het moment.

Over Kees Kool

Kees is al lang geleden volledig aan improvisatie verslaafd geraakt na een workshop met Bobby McFerrin en Rhiannon, Roger Treece en Joey Blake. Een wat doorgeschoten passie noemt hij het zelf, die onlangs op 8, 9 en 10 maart leidde tot het eerste Nederlandse vocale improvisatie festival (IF Nijmegen). Naast de “Rotterdam ImproVoices” en het Dutch Organic Choir zingt Kees in “POP-UP band”. Vooral de laatste internationale groep richt zich volledig op geïmproviseerde concerten.
Kees deelt zijn passie en plezier graag enthousiast met anderen, en geeft daarom workshops en masterclasses in improvisatie in binnen- en buitenland (München, Turijn, Helsinki). Kees zet momenteel in Oekraïne een opleiding voor docenten over improvisatie op.

Chantal Sennema: Individuele zangtechniek voor een groepsresultaat

Snappen hoe je technisch moet zingen is fijn om je eigen stem te leren kennen en verbeteren. Om dit te gebruiken bij het zingen in een groep, betekent het ook te snappen welke verschillen kunnen bestaan met andere stemmen en hoe je hier samen de beste klank van kunt maken. In deze workshop reikt zangcoach Chantal je tips & tricks voor een optimaal gemeenschappelijk resultaat!

Over Chantal

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik van zingen mijn werk wilde maken! In 1998 studeerde ik af aan het C. Huygens conservatorium te Zwolle als docerend en uitvoerend musicus klassieke solozang met bijvak piano. Sinds mijn afstuderen heb ik nu een goed lopende zangpraktijk waarin ik zowel klassieke zangers als musical, jazz of pop zangers les geef. Van beginners tot profs, van jong tot oud. Daarnaast werk ik als vocal coach ook voor diverse workshops of koor repetities.

Als sopraan zangeres heb ik meegewerkt aan diverse zang projecten. Wellicht dat sommigen mij nog kennen van de Biltstars en Vocalicious. Momenteel zing ik bij Dutch Organic Choir, een gezelschap dat nieuwe songs maakt en optredens ter plekke samen improviseert (www.dutchorganicchoir.nl). Verder ben ik dirigente van vrouwenkoor Amuse uit IJsselstein (www.amusekoor.nl)
Daarnaast ben ik artistiek leider van Vocal Band Experience (www.vocalbandexperience.nl). Een gemengde vocal group die zowel versterkt als onversterkt zingt en op zoek gaat naar uitdagingen in de muziek. Deels met de stem en deels door gebruik te maken van technische effecten.

Judith Bruynzeels: Aansprekende regie

Zangers denken bij regie vaak aan het toevoegen van intentie en expressie aan de muziek. Theatermaker Judith Bruynzeels kent vanuit haar achtergrond vele manieren om muziek te verrijken met elementen die een muzikale uitvoering tillen naar een Performance. Maak kennis met haar unieke benadering en doe nieuwe inzichten op t.a.v. 'Regie' voor koren.

Over Judith

Jarenlang ben ik als speler verbonden geweest aan diverse locatie en straattheatergezelschappen zoals o.a TUIG en the Lunatics. Dat betekende zonder script, vanuit een object, locatie, improvisaties theater gaan maken. In de afgelopen jaren heb ik mij verder ontwikkeld in het maken van beeldend theater, met name vanuit mijn theaterwerkplaats JUDKA theatermakers. Ik werk daarbij fysiek en intuïtief; kijkend naar wat er aan mogelijkheden aanwezig is. Ik train en werk met name met Suzuki en Viewpoints. Mijn voorstellingen typeren zich als associatief beeldende kunstwerken. Ik zoek ontroering en de poëzie. Ik wil dat delen, omdat het voor mij raakt aan waar Peter Brook over spreekt:
"Het ging hem om de groots mogelijke eenvoud en helderheid, de hoogste (lichamelijke) concentratie en de zuiverste aanwezigheid. Om wat de acteur te vertellen had, was het hem te doen."
Meer informatie: https://judithbruynzeels.wordpress.com/